Utställning-en mystisk värld!

På denna sidan går jag igenom alla utställningsklasser och bedömningar så gott jag kan. Jag börjar med att gå igenom några begrepp som kan var bra att ha i bakhuvudet för att förstå resten av texten. Inofficiella utställningar kan anordnas av vilken klubb som helst och resultatet registreras ingenstans. Domaren som dömer behöver inte vara auktoriserad på de raser han/hon dömer.

En utställning delas alltid upp i åtta klasser:

Klass 1      Minior           Från 4 månader t.o.m. 5 månader

Klass 2      Valp              Från 6 månader t.o.m. 8 månader

Klass 3      Junior          Från 9 månader t.o.m. 14 månader

Klass 4      Unghund 1     Från 15 månader t.o.m. 23 månader

Klass 5      Unghund 2     Från 2 år t.o.m. 3 år

Klass 6      Öppen           Från 4 år t.o.m. 6 år

Klass 7      Senior           Från 7 år t.o.m. 10 år

Klass 8      Veteran         Från 11 år och uppåt.

Exempelhunden Bonnie ska delta i utställning. Hon är en 6-årig blandras mellan Dingo och Bordercollie. Detta innebär att hon ska tävla i den Öppna klassen. När det är dags för hennes klass ska först alla hanhundar in i ringen och sen tikarna på den enskilda bedömningen. Man går in en och en när ens startnummer ropas upp. Hanhundarna går ALLTID in först!

Domaren går då igenom de 4 F:en; FRIMODIGHET, FRISKHET, FORM och FÖLJSAMHET. (Används med tillstånd av Blandis, www.blandis.se)Om domaren tycker att Bonnie uppfyller kraven för varje F så får hon ett lila band, ett s.k. HP (Hederspris) och är välkommen in i ringen tillsammans med de andra tikarna i samma klass som också fått ett lila band.  Om din hund INTE får lila band kan detta bero på att den biter domaren, är skadad eller är så rädd att domaren inte får känna på den.

Hundarna som fått lila band ska nu upp igen i ringen på en konkurrensbedömning vilket innebär att dom nu ska jämföras med hundar i samma klass och placeras 1-5. Det finns ALLTID 5 placeringar i varje klass.

1=Rött band
2=Blått band
3=Gult band
4=Grönt band
5=Orange band

Bonnie vinner klassen och får sitt röda band. Nu får Bonnie vänta tills alla klasser är klara och det är dags för BIS-finalen. (Best In Show) Där ska hon nu tävla mot alla tikar som vunnit från varje klass. Bonnie vinner även denna gång och får en speciell BIS-rosett. Sen är det dags för dagens sista moment; BIS-tiken mot BIS-hanen! Även här vinner Bonnie och är därmed dagens bästa hund! :-) Alla band som du fått under dagen lämnar du in och byter ut mot rosetter mot en mindre kostnad.

Lycka till med Er hund!

Vid pennan

Rebecca Andersson
Ordförande och blandisdomare